Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze recept

Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 80 dkg liszt
    • 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
    • 5 dkg élesztő
    • 4 dl tejföl
    • 3 kiskanál só
    • 1 kiskanál cukor
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 dl tej

    Elkészítése:

    A tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az összes többi hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt összegyúrjuk, míg a tészta sima és ruganyos nem lesz. Körülbelül 10 percig kelesztjük letakarva.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd hajtogatjuk: először a felső harmadot hajtjuk lefelé, majd az alsót felfelé. Ezután jobbról hajtjuk be az egyharmadot, majd balról is ráhajtjuk a másik harmadot. Letakarva pihentetjük 15 percig, majd a hajtogatást megismételjük.

    Újabb 15 perces pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel a felületét keresztbe és hosszában bevagdossuk, hogy rácsos mintázatot kapjunk. Ezután 5-6 cm-es szaggatóval pogácsákat szúrunk ki belőle.

    A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

    Ebből a mennyiségből kb. 30 db, 6 cm átmérőjű pogácsa lesz.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá