Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze recept
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tejföl
- 3 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej
Elkészítése:
A tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az összes többi hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt összegyúrjuk, míg a tészta sima és ruganyos nem lesz. Körülbelül 10 percig kelesztjük letakarva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd hajtogatjuk: először a felső harmadot hajtjuk lefelé, majd az alsót felfelé. Ezután jobbról hajtjuk be az egyharmadot, majd balról is ráhajtjuk a másik harmadot. Letakarva pihentetjük 15 percig, majd a hajtogatást megismételjük.
Újabb 15 perces pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel a felületét keresztbe és hosszában bevagdossuk, hogy rácsos mintázatot kapjunk. Ezután 5-6 cm-es szaggatóval pogácsákat szúrunk ki belőle.
A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 30 db, 6 cm átmérőjű pogácsa lesz.