Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tejföl
  • 3 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl tej

Elkészítése:

A tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Az összes többi hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt összegyúrjuk, míg a tészta sima és ruganyos nem lesz. Körülbelül 10 percig kelesztjük letakarva.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd hajtogatjuk: először a felső harmadot hajtjuk lefelé, majd az alsót felfelé. Ezután jobbról hajtjuk be az egyharmadot, majd balról is ráhajtjuk a másik harmadot. Letakarva pihentetjük 15 percig, majd a hajtogatást megismételjük.

Újabb 15 perces pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Egy éles késsel a felületét keresztbe és hosszában bevagdossuk, hogy rácsos mintázatot kapjunk. Ezután 5-6 cm-es szaggatóval pogácsákat szúrunk ki belőle.

A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

Ebből a mennyiségből kb. 30 db, 6 cm átmérőjű pogácsa lesz.