Sajtos kefires pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A pogácsához:
- 45 dkg finomliszt
- 1 db kis pohár kefir
- 140 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1/2 dl olaj
Továbbá:
- 20 dkg margarin (hideg)
- 15 dkg reszelt sajt
A pogácsa lekenéséhez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 teáskanál tejföl
- szezámmag (ízlés szerint)
Elkészítése:
Az élesztőt összemorzsoljuk, és 1/2 dl langyos tejben 1 mk cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést formálunk. Ide ütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a kefirt és az olajat. A megmaradt tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tál fedelét rátesszük, és a tésztát duplájára kelesztjük. Akár előző nap is bedagaszthatjuk, és másnap süthetjük ki.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből cipót formálunk. Egyenként 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket. A hideg margarint lereszeljük, és a tésztalapok tetejére osztjuk el úgy, hogy csak az utolsóra ne kerüljön. A margarinnal megszórt lapokra reszelt sajtot is hintünk, majd befedjük egy másik tésztával. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak a lapok.
A tojást és a tejfölt összekeverjük, majd a nyújtófával 2 ujjnyi vastagságúra lapítjuk a tésztát. A tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, és megszórjuk szezámmaggal.
Lisztbe mártott, cakkos szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk, és a hideg sütőbe tesszük a tésztát. Amíg a sütő melegszik, a pogácsa tovább kel. Végül aranysárgára sütjük.
A végeredmény egy szép leveles pogácsa, amelyet mindenkinek ajánlok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










