Sajtos kefires pogácsa recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A pogácsához:
- 45 dkg finomliszt
- 1 db kis pohár kefir
- 140 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1/2 dl olaj
Továbbá:
- 20 dkg margarin (hideg)
- 15 dkg reszelt sajt
A pogácsa lekenéséhez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál tejföl
- szezámmag (ízlés szerint)
Elkészítése:
Az élesztőt összemorzsoljuk, és 1/2 dl langyos tejben 1 mk cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést formálunk. Ide ütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a kefirt és az olajat. A megmaradt tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tál fedelét rátesszük, és a tésztát duplájára kelesztjük. Akár előző nap is bedagaszthatjuk, és másnap süthetjük ki.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből cipót formálunk. Egyenként 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket. A hideg margarint lereszeljük, és a tésztalapok tetejére osztjuk el úgy, hogy csak az utolsóra ne kerüljön. A margarinnal megszórt lapokra reszelt sajtot is hintünk, majd befedjük egy másik tésztával. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak a lapok.
A tojást és a tejfölt összekeverjük, majd a nyújtófával 2 ujjnyi vastagságúra lapítjuk a tésztát. A tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, és megszórjuk szezámmaggal.
Lisztbe mártott, cakkos szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk, és a hideg sütőbe tesszük a tésztát. Amíg a sütő melegszik, a pogácsa tovább kel. Végül aranysárgára sütjük.
A végeredmény egy szép leveles pogácsa, amelyet mindenkinek ajánlok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »