Sajtos kefires pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A pogácsához:
- 45 dkg finomliszt
- 1 db kis pohár kefir
- 140 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1/2 dl olaj
Továbbá:
- 20 dkg margarin (hideg)
- 15 dkg reszelt sajt
A pogácsa lekenéséhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál tejföl
- szezámmag (ízlés szerint)
Elkészítése:
Az élesztőt összemorzsoljuk, és 1/2 dl langyos tejben 1 mk cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést formálunk. Ide ütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a kefirt és az olajat. A megmaradt tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tál fedelét rátesszük, és a tésztát duplájára kelesztjük. Akár előző nap is bedagaszthatjuk, és másnap süthetjük ki.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből cipót formálunk. Egyenként 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket. A hideg margarint lereszeljük, és a tésztalapok tetejére osztjuk el úgy, hogy csak az utolsóra ne kerüljön. A margarinnal megszórt lapokra reszelt sajtot is hintünk, majd befedjük egy másik tésztával. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak a lapok.
A tojást és a tejfölt összekeverjük, majd a nyújtófával 2 ujjnyi vastagságúra lapítjuk a tésztát. A tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, és megszórjuk szezámmaggal.
Lisztbe mártott, cakkos szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk, és a hideg sütőbe tesszük a tésztát. Amíg a sütő melegszik, a pogácsa tovább kel. Végül aranysárgára sütjük.
A végeredmény egy szép leveles pogácsa, amelyet mindenkinek ajánlok!