Sajtos kefires pogácsa

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A pogácsához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 db kis pohár kefir
  • 140 ml tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1/2 dl olaj

Továbbá:

  • 20 dkg margarin (hideg)
  • 15 dkg reszelt sajt

A pogácsa lekenéséhez:

  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál tejföl
  • szezámmag (ízlés szerint)

Elkészítése:

Az élesztőt összemorzsoljuk, és 1/2 dl langyos tejben 1 mk cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést formálunk. Ide ütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a kefirt és az olajat. A megmaradt tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

A tál fedelét rátesszük, és a tésztát duplájára kelesztjük. Akár előző nap is bedagaszthatjuk, és másnap süthetjük ki.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből cipót formálunk. Egyenként 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket. A hideg margarint lereszeljük, és a tésztalapok tetejére osztjuk el úgy, hogy csak az utolsóra ne kerüljön. A margarinnal megszórt lapokra reszelt sajtot is hintünk, majd befedjük egy másik tésztával. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak a lapok.

A tojást és a tejfölt összekeverjük, majd a nyújtófával 2 ujjnyi vastagságúra lapítjuk a tésztát. A tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, és megszórjuk szezámmaggal.

Lisztbe mártott, cakkos szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk, és a hideg sütőbe tesszük a tésztát. Amíg a sütő melegszik, a pogácsa tovább kel. Végül aranysárgára sütjük.

A végeredmény egy szép leveles pogácsa, amelyet mindenkinek ajánlok!