Krumplis pogácsa recept
Elkészítése
Krumpli előkészítése
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
Tészta összeállítása
A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a langyosra hűlt, áttört krumplit.
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot adunk hozzá, és egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét. 10–15 perc alatt felfuttatjuk.
A felfutott élesztőt és a tojássárgákat a lisztes keverékhez adjuk, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tészta már kezd összeállni, beledolgozzuk a sót is.
Lágy, de nem ragadós tésztát kapunk. Fóliába (vagy folpackba) csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Formázás és kelesztés
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét egy irányba éles késsel bevagdossuk.
Kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (egy tepsire kb. 27–28 darab fér kényelmesen).
A sütőt előmelegítjük 190–200 °C-ra. A pogácsákat a tepsin 25–30 percig kelni hagyjuk.
Sütés
Mielőtt a sütőbe tesszük, a tetejüket lekenjük felvert tojással.
190–200 °C-on, kb. 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
A pogácsa fagyasztható is: a kiszaggatott, még nyers pogácsákat sütőpapíros tálcán fagyasszuk le, majd zacskóban tároljuk. Sütés előtt hagyjuk felengedni és kissé megkelni, kenjük le tojással, és ugyanúgy süssük meg. Másnap is puha marad, de frissen a legfinomabb.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »










