Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krumplis pogácsa recept

Krumplis pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 1 kg liszt
    • 800 g krumpli
    • 50 g élesztő
    • 200 g vaj
    • 200 g zsír
    • 50 g só
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 150 ml tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a lekenéshez)

    Elkészítése

    Krumpli előkészítése

    A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

    Tészta összeállítása

    A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a langyosra hűlt, áttört krumplit.

    A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot adunk hozzá, és egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét. 10–15 perc alatt felfuttatjuk.

    A felfutott élesztőt és a tojássárgákat a lisztes keverékhez adjuk, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tészta már kezd összeállni, beledolgozzuk a sót is.

    Lágy, de nem ragadós tésztát kapunk. Fóliába (vagy folpackba) csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

    Formázás és kelesztés

    A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét egy irányba éles késsel bevagdossuk.

    Kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (egy tepsire kb. 27–28 darab fér kényelmesen).

    A sütőt előmelegítjük 190–200 °C-ra. A pogácsákat a tepsin 25–30 percig kelni hagyjuk.

    Sütés

    Mielőtt a sütőbe tesszük, a tetejüket lekenjük felvert tojással.

    190–200 °C-on, kb. 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

    Tipp

    A pogácsa fagyasztható is: a kiszaggatott, még nyers pogácsákat sütőpapíros tálcán fagyasszuk le, majd zacskóban tároljuk. Sütés előtt hagyjuk felengedni és kissé megkelni, kenjük le tojással, és ugyanúgy süssük meg. Másnap is puha marad, de frissen a legfinomabb.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek