Krumplis pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 800 g krumpli
  • 50 g élesztő
  • 200 g vaj
  • 200 g zsír
  • 50 g só
  • 3 tojássárgája
  • 150 ml tej
  • 1 tojás (a lekenéshez)

Elkészítése

Krumpli előkészítése

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

Tészta összeállítása

A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a langyosra hűlt, áttört krumplit.

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukrot adunk hozzá, és egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét. 10–15 perc alatt felfuttatjuk.

A felfutott élesztőt és a tojássárgákat a lisztes keverékhez adjuk, és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tészta már kezd összeállni, beledolgozzuk a sót is.

Lágy, de nem ragadós tésztát kapunk. Fóliába (vagy folpackba) csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Formázás és kelesztés

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét egy irányba éles késsel bevagdossuk.

Kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (egy tepsire kb. 27–28 darab fér kényelmesen).

A sütőt előmelegítjük 190–200 °C-ra. A pogácsákat a tepsin 25–30 percig kelni hagyjuk.

Sütés

Mielőtt a sütőbe tesszük, a tetejüket lekenjük felvert tojással.

190–200 °C-on, kb. 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp

A pogácsa fagyasztható is: a kiszaggatott, még nyers pogácsákat sütőpapíros tálcán fagyasszuk le, majd zacskóban tároljuk. Sütés előtt hagyjuk felengedni és kissé megkelni, kenjük le tojással, és ugyanúgy süssük meg. Másnap is puha marad, de frissen a legfinomabb.