Töltött hajtoványok recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 1 csapott evőkanál só
- 2 dl étolaj
Töltelékhez:
- 30 dkg sonka/párizsi/szalámi kockára vágva
- 1 db lilahagyma apróra kockázva
- 1 db kukorica konzerv
- 25-30 dkg reszelt sajt
- 2-3 db gerezd fokhagyma
- 1 db nagy tejföl
Tetejére:
- 2 evőkanál tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- szezámmag/lenmag
Elkészítése:
1 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival. A maradék langyos tejet apránként hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. Miután összeállt, konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük, nagyjából 1 óra alatt.
A megkelt tésztát megfelezzük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, ezután ráhalmozzuk a sonkát, hagymát, kukoricát, és reszelt sajtot. A tésztát szorosan feltekerjük, majd éles késsel háromszögekre (pontosabban trapézokra) vágjuk.
A trapézokra vágott tésztadarabokat megkenjük tejföl és tojássárgája keverékével, majd a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük őket, amíg szép aranybarnák lesznek. Bár más kelt tésztás finomságoknál hasznos lehet gőzös sütés vagy vízpermet, ennél a receptnél ezek a műveletek szükségtelenek.
Jótanácsok:
- Szoros tekerés: Ügyeljünk arra, hogy a tésztát szorosan tekerjük fel, hogy a töltelék ne essen ki a sütés során.
- Töltelék variációk: A sonka, hagyma és kukorica helyett vagy mellett más hozzávalókkal is variálhatjuk a tölteléket, például bacon, paprika vagy spenót is remek lehet.
- Szezámmag helyett: A szezámmagot lecserélhetjük mákra vagy lenmagra, attól függően, milyen ízeket szeretünk.