Töltött hajtoványok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 dl étolaj

Töltelékhez:

  • 30 dkg sonka/párizsi/szalámi kockára vágva
  • 1 db lilahagyma apróra kockázva
  • 1 db kukorica konzerv
  • 25-30 dkg reszelt sajt
  • 2-3 db gerezd fokhagyma
  • 1 db nagy tejföl

Tetejére:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája
  • szezámmag/lenmag

Elkészítése:

1 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival. A maradék langyos tejet apránként hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. Miután összeállt, konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük, nagyjából 1 óra alatt.

A megkelt tésztát megfelezzük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, ezután ráhalmozzuk a sonkát, hagymát, kukoricát, és reszelt sajtot. A tésztát szorosan feltekerjük, majd éles késsel háromszögekre (pontosabban trapézokra) vágjuk.

A trapézokra vágott tésztadarabokat megkenjük tejföl és tojássárgája keverékével, majd a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük őket, amíg szép aranybarnák lesznek. Bár más kelt tésztás finomságoknál hasznos lehet gőzös sütés vagy vízpermet, ennél a receptnél ezek a műveletek szükségtelenek.

Jótanácsok:

  1. Szoros tekerés: Ügyeljünk arra, hogy a tésztát szorosan tekerjük fel, hogy a töltelék ne essen ki a sütés során.
  2. Töltelék variációk: A sonka, hagyma és kukorica helyett vagy mellett más hozzávalókkal is variálhatjuk a tölteléket, például bacon, paprika vagy spenót is remek lehet.
  3. Szezámmag helyett: A szezámmagot lecserélhetjük mákra vagy lenmagra, attól függően, milyen ízeket szeretünk.