Gluténmentes obwarzanki (lengyel pereckülönlegesség) recept

Hozzávalók kb 10 db-hoz:
- 50 dkg Schär Mix B liszt
- 4 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
Kell még:
- kb 1 l víz és 1 evőkanál cukor
A szóráshoz:
- ízlés szerint mák és szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat.
Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból).
Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni.
Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel.
Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig.
Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »