Fűszeres kukoricakenyér recept
Hozzávalók egy 25*10*7 cm-es sütőformához :
- 30 dkg kukoricaliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dl tejföl (20%-os)
- 1 kisebb piros kaliforniai paprika
- 1 tk só
- 1 kk őrölt köménymag
- 1/2 kk őrölt fehér bors
- 1 kk füstölt pirospaprika
Elkészítése:
A kaliforniai paprikát vékonyan szeleteljük fel, majd vágjuk fel apróra.
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A liszthez adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát és az apróra vágott kaliforniai paprikát, majd keverjük alaposan össze.
A tejfölhöz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük simára. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
Ezután a lisztes keverék közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele a tejfölös-tojásos keveréket, az olvasztott és visszahűtött vajat, valamint a felfuttatott élesztőt és alaposan keverjük össze, dolgozzuk ki.
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát és langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ezután spricceljük le hideg vízzel mielőtt betennénk sülni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve szintén spricceljük le hideg vízzel, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra és hűtsük ki.
Tipp:
A kihűlt, fűszeres kenyér nagyon finom pl. vajjal vagy éppen kacsazsírral megkenve. Persze azért a bélezete kissé sűrűbb, mint a finomliszttel készült kenyerek, de így is nagyon finom és nem száraz.