Fűszeres kukoricakenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fűszeres kukoricakenyér

Hozzávalók egy 25*10*7 cm-es sütőformához :

  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tejföl (20%-os)
  • 1 kisebb piros kaliforniai paprika
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt köménymag
  • 1/2 kk őrölt fehér bors
  • 1 kk füstölt pirospaprika

Elkészítése:

A kaliforniai paprikát vékonyan szeleteljük fel, majd vágjuk fel apróra.

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A liszthez adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát és az apróra vágott kaliforniai paprikát, majd keverjük alaposan össze.

A tejfölhöz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük simára. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

Ezután a lisztes keverék közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele a tejfölös-tojásos keveréket, az olvasztott és visszahűtött vajat, valamint a felfuttatott élesztőt és alaposan keverjük össze, dolgozzuk ki.

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát és langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ezután spricceljük le hideg vízzel mielőtt betennénk sülni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve szintén spricceljük le hideg vízzel, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra és hűtsük ki.

Tipp:

A kihűlt, fűszeres kenyér nagyon finom pl. vajjal vagy éppen kacsazsírral megkenve. Persze azért a bélezete kissé sűrűbb, mint a finomliszttel készült kenyerek, de így is nagyon finom és nem száraz.