Burgonyás pogácsa recept
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1-1,2 kg főtt burgonya
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 35 dkg zsír
- 2 dl tejföl
- 1 ek só
- 5 dkg élesztő
- 100 ml langyos tej
- 1 mk cukor
Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük. Én héjában főztem meg, de lehet megtisztítva, kockázva is.
Még melegen áttörjük.
Amíg a krumpli hűl, a langyos tejbe elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkezdjük összeállítani a tésztát. A kihűlt krumplihoz hozzáöntöm a lisztet és az élesztőt, majd jól összekeverem. Ezután öntöm hozzá a többi hozzávalót, mint a tejfölt, zsírt, tojásokat és a sót. Sokáig kell gyúrni, hogy egy nagyon sima puha állagot kapjunk.
Letakarva kb 40 percig kelesztjük.
Kelesztés után a tésztát tenyérrel ellapogatjuk a gyúródeszkán (én nem használok nyújtófát). Ettől lesz a pogácsa nagyon finom. :)
Kiszaggatjuk, majd tepsire tesszük. Felvert tojással megkenjük és ízlés szerint megszórjuk a tetejét. Ezúttal a sajt mellett használtam még szezámmagot, napraforgómagot, olívabogyót és aszalt paradicsomot is.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 25 percig.