Burgonyás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1-1,2 kg főtt burgonya
  • 3 tojás
  • 35 dkg zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek só
  • 5 dkg élesztő
  • 100 ml langyos tej
  • 1 mk cukor

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük. Én héjában főztem meg, de lehet megtisztítva, kockázva is.

Még melegen áttörjük.

Amíg a krumpli hűl, a langyos tejbe elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkezdjük összeállítani a tésztát. A kihűlt krumplihoz hozzáöntöm a lisztet és az élesztőt, majd jól összekeverem. Ezután öntöm hozzá a többi hozzávalót, mint a tejfölt, zsírt, tojásokat és a sót. Sokáig kell gyúrni, hogy egy nagyon sima puha állagot kapjunk.

Letakarva kb 40 percig kelesztjük.

Kelesztés után a tésztát tenyérrel ellapogatjuk a gyúródeszkán (én nem használok nyújtófát). Ettől lesz a pogácsa nagyon finom. :)

Kiszaggatjuk, majd tepsire tesszük. Felvert tojással megkenjük és ízlés szerint megszórjuk a tetejét. Ezúttal a sajt mellett használtam még szezámmagot, napraforgómagot, olívabogyót és aszalt paradicsomot is.

200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 25 percig.