Vadas zsemlegombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb vagy karaj
- 4 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 darabka zeller
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 10 szem bors
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 2 kiskanál cukor
- só
- törött bors
- olaj
Zsemlegombóchoz:
- 3 szikkadt zsemle
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg liszt
- 2,5 dkg vöröshagyma
- kb 2 dl víz
- 5 dkg zsír
- só
- törött bors
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk és kevés olajon elősütjük.
Egy nagyobb lábasba szedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Hozzátesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész hagymát, babérlevelet és az egész borsot. Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint sózzuk.
A megfőtt húst és zöldségeket kiszedjük, a babérlevelet és a szemes borsot kidobjuk, a főzőlevet leszűrjük. A zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábasba az átszűrt lével együtt.
A lisztet a tejföllel, mustárral elkeverjük, behabarjuk vele a mártást. Cukorral, törött borssal ízesítjük. A húsokat visszarakjuk és még egyszer felforraljuk.
A zsemlegombóchoz a zsemléket 1*1 cm-es kockákra vágjuk és sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott hagymát zsírban kicsit megpirítjuk. A tűzről lehúzzuk és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Külön tálban felütjük a tojásokat. Hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk, ráöntjük a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított hagymát és a lisztet. Jól összekeverjük, majd vízbe mártott kézzel gombócokat formázunk.
Sós vízben puhára főzzük. Érdemes főzési próbát végezni, ha a gombóc szétfő, lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet keverünk hozzá.