Vadas zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb vagy karaj
  • 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 darabka zeller
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 10 szem bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 kiskanál cukor
  • törött bors
  • olaj

Zsemlegombóchoz:

  • 3 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dkg vöröshagyma
  • kb 2 dl víz
  • 5 dkg zsír
  • törött bors
  • 1 kis csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk és kevés olajon elősütjük.

Egy nagyobb lábasba szedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Hozzátesszük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész hagymát, babérlevelet és az egész borsot. Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint sózzuk.

A megfőtt húst és zöldségeket kiszedjük, a babérlevelet és a szemes borsot kidobjuk, a főzőlevet leszűrjük. A zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábasba az átszűrt lével együtt.

A lisztet a tejföllel, mustárral elkeverjük, behabarjuk vele a mártást. Cukorral, törött borssal ízesítjük. A húsokat visszarakjuk és még egyszer felforraljuk.

A zsemlegombóchoz a zsemléket 1*1 cm-es kockákra vágjuk és sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott hagymát zsírban kicsit megpirítjuk. A tűzről lehúzzuk és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Külön tálban felütjük a tojásokat. Hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk, ráöntjük a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított hagymát és a lisztet. Jól összekeverjük, majd vízbe mártott kézzel gombócokat formázunk.

Sós vízben puhára főzzük. Érdemes főzési próbát végezni, ha a gombóc szétfő, lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet keverünk hozzá.