Sörben sült csülök hagymás tepsis krumplival recept

Hozzávalók:
- 1 nagyobb hátsó csülök
- 1 fej fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 3 dl sör
Körethez:
- 2 kg burgonya
- 3 vöröshagyma
- 2 ek szalonnazsír
- só
Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, durva szemű tengeri sóval alaposan bedörzsöljük, frissen őrölt borssal meghintjük, és hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel tűzdeljük meg. Zárt edényben éjszakára a hűtőbe helyezzük.
Másnap egy tepsiben vagy sütőtálban, a bőrével felfelé fordítva sütjük, alufóliával letakarva, miután előzetesen 3 dl sört öntöttünk alá. Időnként a fóliát leemelve meglocsoljuk a csülköt a keletkező fűszeres lével.
Ezalatt megtisztítjuk a krumplit, karikákra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük. A krumpliszeletekre hagymakarikákat helyezünk, majd az egészet sóval, borssal ízesítjük és enyhén meglocsoljuk zsírral. (Én a kisütött szalonna zsírjával is meglocsolva kellemes füstös ízt adtam a köretnek.) Alufólia alatt, a csülökkel együtt sütjük a sütőben, végig a fólia alatt tartva. (Ha valakinek van lehetősége kemencében sütni, az még jobb!)
Mivel a krumplit később helyeztük a sütőbe, így végül egyszerre készültek el.
A sütési idő végén a csülökről rövid időre eltávolítjuk a fóliát, hogy a bőre is megpiruljon. Tíz perc hűlés után a csülköt felszeleteljük, és a szaftos, hagymás krumplival tálaljuk.
Tipp:
A ballagási menü részeként került asztalra, a hagymás, tepsis krumplival, és a korábban megsütött sült szalonnával tálalva.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »