Hozzávalók:
Körethez:
Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, durva szemű tengeri sóval alaposan bedörzsöljük, frissen őrölt borssal meghintjük, és hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel tűzdeljük meg. Zárt edényben éjszakára a hűtőbe helyezzük.
Másnap egy tepsiben vagy sütőtálban, a bőrével felfelé fordítva sütjük, alufóliával letakarva, miután előzetesen 3 dl sört öntöttünk alá. Időnként a fóliát leemelve meglocsoljuk a csülköt a keletkező fűszeres lével.
Ezalatt megtisztítjuk a krumplit, karikákra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük. A krumpliszeletekre hagymakarikákat helyezünk, majd az egészet sóval, borssal ízesítjük és enyhén meglocsoljuk zsírral. (Én a kisütött szalonna zsírjával is meglocsolva kellemes füstös ízt adtam a köretnek.) Alufólia alatt, a csülökkel együtt sütjük a sütőben, végig a fólia alatt tartva. (Ha valakinek van lehetősége kemencében sütni, az még jobb!)
Mivel a krumplit később helyeztük a sütőbe, így végül egyszerre készültek el.
A sütési idő végén a csülökről rövid időre eltávolítjuk a fóliát, hogy a bőre is megpiruljon. Tíz perc hűlés után a csülköt felszeleteljük, és a szaftos, hagymás krumplival tálaljuk.
A ballagási menü részeként került asztalra, a hagymás, tepsis krumplival, és a korábban megsütött sült szalonnával tálalva.