Sertésszűz-fehérboros mártással recept
Hozzávalók:
- egy szűzpecsenye
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek teljes kiőrlésű liszt
- diónyi vaj
Fehérboros-rozmaringos mártás:
- 1 ek olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2 dl fehérbor
- 1 tk méz
- rozmaring (nálam 3-4 szál)
- 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
Elkészítése:
A megmosott és lehártyázott húst ujjnyi szeletekre vágjuk, majd tenyérgyökkel kicsit megnyomkodjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk.
A húsokat sózzuk borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe és a forró serpenyőbe rakjuk. Rátesszük a vajat, a tetejére fóliát teszünk, erre ráteszünk egy kis edényben vizet. Ez a súly segít abban, hogy szép kérget kapjon, majd levesszük és megfordítjuk a húst és a másik oldalán is így járunk el, közben a vajas szafttal meglocsoljuk.
Elkészítjük a mártást. Egy serpenyőben olajat, vajat melegítünk, majd belekeverjük a lisztet és a mézet, felengedjük a borral, ízesítjük sóval, borssal, rozmaring levéllel és simára kavarjuk. Hígítjuk egy kis vízzel és kiforraljuk. A tejszínt tálba tesszük, merünk a boros mártásból hozzá a hőkiegyenlítés miatt, majd visszaöntjük. Ha szükséges, akkor utánízesítjük. Kevés forralás után a hússal kínáljuk. Én most kölessel tálaltam.