Sertésszűz-fehérboros mártással recept

Hozzávalók:
- egy szűzpecsenye
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek teljes kiőrlésű liszt
- diónyi vaj
Fehérboros-rozmaringos mártás:
- 1 ek olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2 dl fehérbor
- 1 tk méz
- rozmaring (nálam 3-4 szál)
- 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
Elkészítése:
A megmosott és lehártyázott húst ujjnyi szeletekre vágjuk, majd tenyérgyökkel kicsit megnyomkodjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk.
A húsokat sózzuk borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe és a forró serpenyőbe rakjuk. Rátesszük a vajat, a tetejére fóliát teszünk, erre ráteszünk egy kis edényben vizet. Ez a súly segít abban, hogy szép kérget kapjon, majd levesszük és megfordítjuk a húst és a másik oldalán is így járunk el, közben a vajas szafttal meglocsoljuk.
Elkészítjük a mártást. Egy serpenyőben olajat, vajat melegítünk, majd belekeverjük a lisztet és a mézet, felengedjük a borral, ízesítjük sóval, borssal, rozmaring levéllel és simára kavarjuk. Hígítjuk egy kis vízzel és kiforraljuk. A tejszínt tálba tesszük, merünk a boros mártásból hozzá a hőkiegyenlítés miatt, majd visszaöntjük. Ha szükséges, akkor utánízesítjük. Kevés forralás után a hússal kínáljuk. Én most kölessel tálaltam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »