Sertéspörkölt galuskával recept
Hozzávalók:
- 70 dkg sertés lapocka
- 2 közepes vöröshagyma
- étolaj
- 1 paradicsom
- 0,5 fehér paprika
- őrölt pirospaprika
- 1 csipet bors
- 1 csipet őrölt kömény
- só
Galuska:
- 80 dkg rétesliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- víz
Elkészítése:
A vöröshagymát meghámozzuk, és egy edénybe helyezzük. Kevés olajat öntünk rá, és aranybarnára pirítjuk. Ameddig pirul a hagyma, felkockázzuk, és megmossuk a sertés húst, valamint apróra vágjuk a paradicsomot és a fehér paprikát.
A hagymára rátesszük a paradicsomot és a paprikát, majd takarék lángon egy kicsit összesütjük őket. Ezután megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd beletesszük a húst is, és felöntjük annyi vízzel, ami épp csak ellepi a húst. Puhára főzzük a húst.
Ameddig fő a pörkölt, elkészítjük a galuskát. A liszthez sót adunk, és ráütjük a két tojást, majd folyamatosan vizet adunk hozzá, és csomómentesre kavarjuk. A masszát sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, ameddig feljönnek a víz tetejére. Ezután leszűrjük, lemossuk, és a pörkölttel tálaljuk.
Tipp:
A rétesliszttel készített galuska sokkal keményebb és formásabbra szaggatható, mint a finomliszttel készített, valamint kevesebb tojás kell hozzá. Ha nincs otthon rétesliszt, akkor úgy készíthetünk kemény, nem ragadós galuskát, hogy a finomliszthez kevés búzadarát adunk.
A sertéspörkölt galuskával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 7 g