Sajttal-sonkával töltött borda (Cordon Bleu) recept
Hozzávalók:
- 1 kg csontozott sertéskaraj
- 15 dkg sonka
- 15 dkg sajt
- só
- őrölt bors
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- bő forró olaj a sütéshez
Elkészítése:
A húsból vastagabb szeleteket vágunk, amiket azonnal bevágunk középen, majd pillangó alakban kettéhajtjuk. Ezeket aztán kiklopfoljuk a lehető legvékonyabbra, mindkét oldalán megsózzuk, megborsozzuk, és egymásra fektetjük őket.
A sonkából és a sajtból hasábokat vágunk, majd a hússzelet egyik oldalára fektetjük.
A másik oldalt ráhajtjuk, és ha nem vagyunk biztosak képességeinkben fogvájóval tűzzük össze. Fektessük tepsibe, és kevés olajat rácsorgatva süssük elő. Kicsit pihentessük, míg teljesen kihűl.
Ezután panírozzuk a szokásos módon, először lisztbe, majd tojásba, legvégül zsemlemorzsába (prézli) forgatva. Forró, bőséges olajban süssük készre.
Ha a húst vékonyra vertük ki, akkor a sajt nem folyik ki az elősütés, sem a panírban történő végleges sütés közben. A forró olaj pedig teljesen körbeveszi a töltött húst, így egyenletesen sül minden oldalán egyszerre.
Nagyon lényeges az is, hogy a húst teljesen ellepje az olaj, mert ha csak az alját sütjük, ez a kellemetlen baleset (kifolyik belőle a sajt) könnyen bekövetkezhet.
A sajttal-sonkával töltött borda (cordon bleu) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 12 g