Rozsdás sertésborda rizi-bizi golyóval recept
Hozzávalók:
- 8 szelet tisztított sertéskaraj szelet
- 3 ek liszt
- kevés só, bors
- 1 ek paradicsom püré
- 2 dl fehérbor
- 1 tk instant fokhagymapor
- 5 dkg vaj
A rizi-bizihez:
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 10 dkg zöldborsó
- 1 ek vágott petrezselyem zöld
- 2 ek olaj
- víz
- só
Elkészítése:
A karaj szeleteket kissé kiveregetjük sózzuk borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk, a serpenyőben a vajat felhevítjük és a hús szeleteket mint két oldalán átsütjük.
A húst kiszedjük egy tálra, majd a maradék zsiradékba keverjük a paradicsom pürét.
Felöntjük a borral és kevés vízzel, jól elkeverjük, fűszerezzük a fokhagymaporral és ha kell utána sózzuk. A hússzeleteket visszatesszük a mártásba és letakarva puhára főzzük.
A rizi-bizihez a rizst megmossuk és egy műanyagedénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje. Sózzuk, olajat öntünk hozzá és 40 percig 300 watton mikrózzuk.
Közben kevés olajon a borsót lepirítjuk,kevés vízzel felöntjük, sózzuk, petrezselymet hozzátesszük és lefedve puhára pároljuk.
A kész rizshez, lazán hozzákeverjük és ha nem túl meleg gombócokat formázunk belőle.
Ezzel a körettel kínáljuk a rozsdás húst. A kovászos uborka kiváló savanyúság melléje.