Rozmaringos szűzérmék mandulás kelbimbóval recept
Hozzávalók:
- 60 dkg kelbimbó
- só,bors
- 2+4 gerezd fokhagyma
- 12 szelet szűzérme 1,5 cm darabra vágva
- 12 szelet bacon
- 12 rozmaringág
- 2 ek olaj 1+1 dl száraz fehérbor
- 4 kk magos dijoni mustár ( én narancsos ízesítésűt használtam)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 dkg vaj
- 2 ek mandula pehely
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
A fagyos kelbimbót enyhén sós, 2 gerezd fokhagymával ízesített vízben 12 percig főzzük.
Az élükre állított szűzérméket a baconszalonnával begöngyöljük, és átszúrjuk a rozmaringágakkal. Így rögzítjük a szalonnát.
Felforrósított olajon oldalanként 3-3 percig sütjük, amikor megfordítjuk őket, megszórjuk frissen őrölt borssal, sózzuk, melléje dobunk 4 gerezd fokhagymát.letakarjuk alufóliával, és melegen tartjuk. Kivesszük a húsokat a serpenyőből.
A mártáshoz felöntjük a pecsenyealapot 1 dl borral, addig forraljuk, amíg a pirult rész fel nem puhul, majd lábasba szűrjük.
Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, a maradék 1 dl borban elkevert étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és körbelocsoljuk vele a hússzeleteket.Ezután letakarva puhára sütjük.
Lehet hígítani még utólag kevés húslével. A hús úgy jó, ha megpuhul.
A kelbimbót leszűrjük, a felforrósított vajba forgatjuk, tetejét megszórjuk a mandulaforgáccsal. Finomra vágott petrezselyemmel illatosítjuk, (el is maradhat) burgonyapüréből formázott galuskával tálaljuk a szaftos hús mellé. Rozmaringgal diszítjük.