Szűzpecsenye gyömbéres szilvamártással recept

Hozzávalók:
- 1 nagyobb szűzpecsenye
- 1 mokkáskanál bors
- 1 evőkanál mustár
- 4 evőkanál olaj
- só
A mártáshoz:
- 1 kis üveg szilvabefőtt
- 7,5 dkg vaj
- 2 púpozott evőkanál kristálycukor
- 1,5 dl félszáraz fehérbor
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 diónyi friss gyömbér
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só
- bors
Elkészítése:
A húst úgy készítjük elő, ahogyan a bélszínt szokás: miután a hártyáját lefejtjük, őrölt borssal és mustárral bedörzsöljük, majd olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Ezt követően hűtőszekrényben érleljük 2-3 napig.
Az érlelés után kibontjuk a fóliából, megsózzuk, és nagy lángon, megforrósított olajon körben megpirítjuk a húst. Ezt követően 200 °C-on (légkeveréses sütőben 190 °C-on) 16-20 percig sütjük a sütőben.
Szilva mártás elkészítése
Amíg a pecsenye készül, elkészítjük a szilvamártást. A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha befőttből készítjük, a gyümölcsöt lecsöpögtetjük, majd félbevágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd a cukrot karamellizáljuk rajta. Felöntjük a borral, fűszerezzük a szegfűszeggel, zúzott fokhagymával, valamint a meghámozott és lereszelt gyömbérgyökérrel. Hozzáadjuk a szilvát, és 5 percig főzzük. A keményítőt kb. 1 dl hideg vízzel simára keverjük, és besűrítjük a szilvás mártást.
Tálaláskor a húst felszeleteljük – akkor tökéletes, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres. A szeleteket tányérra tesszük, és körülöntjük a fokhagymás-gyömbéres szilvamártással. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »