Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szűzpecsenye gyömbéres szilvamártással recept

Szűzpecsenye gyömbéres szilvamártással
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 nagyobb szűzpecsenye
    • 1 mokkáskanál bors
    • 1 evőkanál mustár
    • 4 evőkanál olaj

    A mártáshoz:

    • 1  kis üveg szilvabefőtt
    • 7,5 dkg vaj
    • 2 púpozott evőkanál kristálycukor
    • 1,5 dl félszáraz fehérbor
    • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 diónyi friss gyömbér
    • 1 evőkanál étkezési keményítő
    • bors

    Elkészítése:

    A húst úgy készítjük elő, ahogyan a bélszínt szokás: miután a hártyáját lefejtjük, őrölt borssal és mustárral bedörzsöljük, majd olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Ezt követően hűtőszekrényben érleljük 2-3 napig.

    Az érlelés után kibontjuk a fóliából, megsózzuk, és nagy lángon, megforrósított olajon körben megpirítjuk a húst. Ezt követően 200 °C-on (légkeveréses sütőben 190 °C-on) 16-20 percig sütjük a sütőben.

    Szilva mártás elkészítése

    Amíg a pecsenye készül, elkészítjük a szilvamártást. A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha befőttből készítjük, a gyümölcsöt lecsöpögtetjük, majd félbevágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd a cukrot karamellizáljuk rajta. Felöntjük a borral, fűszerezzük a szegfűszeggel, zúzott fokhagymával, valamint a meghámozott és lereszelt gyömbérgyökérrel. Hozzáadjuk a szilvát, és 5 percig főzzük. A keményítőt kb. 1 dl hideg vízzel simára keverjük, és besűrítjük a szilvás mártást.

    Tálaláskor a húst felszeleteljük – akkor tökéletes, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres. A szeleteket tányérra tesszük, és körülöntjük a fokhagymás-gyömbéres szilvamártással. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá