Karácsonyi húsgolyó áfonya szószban hercegnőburgonyával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Húsgolyó:
- 45 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- frissen reszelt szerecsendió
- petrezselyemzöldje
- oregánó
- bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 1,5 dkg zsemlemorzsa
Áfonyaszósz:
- 200 g fagyasztott áfonya
- víz
- 15 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
Hercegnőburgonya:
- 4 közepes burgonya
- 2 dkg vaj
- 20 ml tejszín
- 1 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- bazsalikom
- bazsalikom olaj vagy vajon pirított bazsalikom
- só
Elkészítése:
A fokhagymát és vöröshagymát nagyon finomra vágjuk vagy turmixgéppel leturmixoljuk és a vaj kivételével a húsgolyó összes hozzávalóját alaposan összekeverjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd mérleg segítségével 25 grammos húsgolyókat formázunk belőle kézzel és a sütőpapírra helyezzük. Nekem így lett 25 egyforma darab.
A vajat felhevítjük egy kis edényben, adunk hozzá bazsalikomot és megkenjük vele a húsgolyókat egyesével.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Amíg sülnek a húsgolyók addig egy szűrő segítségével átmossuk folyóvíz alatt az áfonyát, majd egy serpenyőbe öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy félig ellepje és főzni kezdjük. Amikor megpuhul, hozzáadjuk az édesítőszert, illetve egy csészében vízzel elkeverve a teljes kiőrlésű barnarizslisztet.
Ekkor rögtön hozzáadjuk a pár csepp citromlevet és sűrűre főzzük gyakori kevergetés mellett.
Amikor elkészül a hús, akkor hagyjuk kicsit hűlni, majd az áfonyaszószba rakjuk és finoman átforgatjuk a húsgolyókat a szószban.
A hercegnőburgonyához a burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük. Miután megfőtt (villával vagy késsel ellenőrizzük, hogy elég puha-e), lecsepegtetjük és meghámozzuk
Az egyben főtt burgonyákat burgonyanyomó segítségével összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, az egész tojást, bazsalikomot, sót és kézi mixerrel pürésítjük.
Egy csillagcsővel felszerelt szilikon habzsákba adagoljuk és sütőpapírral bélelt tepsire rózsaformát készítünk körkörös mozdulatokkal.
Bazsalikom olajjal spricceljük vagy vajon pirított bazsalikommal kenjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Tipp:
Édesítőszer helyett lehet használni cukrot, barnarizsliszt helyett pedig ugyanannyi kukoricakeményítőt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »