Karácsonyi húsgolyó áfonya szószban hercegnőburgonyával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Húsgolyó:
- 45 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- frissen reszelt szerecsendió
- petrezselyemzöldje
- oregánó
- bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 1,5 dkg zsemlemorzsa
Áfonyaszósz:
- 200 g fagyasztott áfonya
- víz
- 15 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
Hercegnőburgonya:
- 4 közepes burgonya
- 2 dkg vaj
- 20 ml tejszín
- 1 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- bazsalikom
- bazsalikom olaj vagy vajon pirított bazsalikom
- só
Elkészítése:
A fokhagymát és vöröshagymát nagyon finomra vágjuk vagy turmixgéppel leturmixoljuk és a vaj kivételével a húsgolyó összes hozzávalóját alaposan összekeverjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd mérleg segítségével 25 grammos húsgolyókat formázunk belőle kézzel és a sütőpapírra helyezzük. Nekem így lett 25 egyforma darab.
A vajat felhevítjük egy kis edényben, adunk hozzá bazsalikomot és megkenjük vele a húsgolyókat egyesével.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Amíg sülnek a húsgolyók addig egy szűrő segítségével átmossuk folyóvíz alatt az áfonyát, majd egy serpenyőbe öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy félig ellepje és főzni kezdjük. Amikor megpuhul, hozzáadjuk az édesítőszert, illetve egy csészében vízzel elkeverve a teljes kiőrlésű barnarizslisztet.
Ekkor rögtön hozzáadjuk a pár csepp citromlevet és sűrűre főzzük gyakori kevergetés mellett.
Amikor elkészül a hús, akkor hagyjuk kicsit hűlni, majd az áfonyaszószba rakjuk és finoman átforgatjuk a húsgolyókat a szószban.
A hercegnőburgonyához a burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük. Miután megfőtt (villával vagy késsel ellenőrizzük, hogy elég puha-e), lecsepegtetjük és meghámozzuk
Az egyben főtt burgonyákat burgonyanyomó segítségével összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, az egész tojást, bazsalikomot, sót és kézi mixerrel pürésítjük.
Egy csillagcsővel felszerelt szilikon habzsákba adagoljuk és sütőpapírral bélelt tepsire rózsaformát készítünk körkörös mozdulatokkal.
Bazsalikom olajjal spricceljük vagy vajon pirított bazsalikommal kenjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Tipp:
Édesítőszer helyett lehet használni cukrot, barnarizsliszt helyett pedig ugyanannyi kukoricakeményítőt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »