Karácsonyi húsgolyó áfonya szószban hercegnőburgonyával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Húsgolyó:
- 45 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- frissen reszelt szerecsendió
- petrezselyemzöldje
- oregánó
- bazsalikom
- 5 dkg vaj
- 1,5 dkg zsemlemorzsa
Áfonyaszósz:
- 200 g fagyasztott áfonya
- víz
- 15 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
Hercegnőburgonya:
- 4 közepes burgonya
- 2 dkg vaj
- 20 ml tejszín
- 1 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- bazsalikom
- bazsalikom olaj vagy vajon pirított bazsalikom
- só
Elkészítése:
A fokhagymát és vöröshagymát nagyon finomra vágjuk vagy turmixgéppel leturmixoljuk és a vaj kivételével a húsgolyó összes hozzávalóját alaposan összekeverjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem ki, majd mérleg segítségével 25 grammos húsgolyókat formázunk belőle kézzel és a sütőpapírra helyezzük. Nekem így lett 25 egyforma darab.
A vajat felhevítjük egy kis edényben, adunk hozzá bazsalikomot és megkenjük vele a húsgolyókat egyesével.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Amíg sülnek a húsgolyók addig egy szűrő segítségével átmossuk folyóvíz alatt az áfonyát, majd egy serpenyőbe öntjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy félig ellepje és főzni kezdjük. Amikor megpuhul, hozzáadjuk az édesítőszert, illetve egy csészében vízzel elkeverve a teljes kiőrlésű barnarizslisztet.
Ekkor rögtön hozzáadjuk a pár csepp citromlevet és sűrűre főzzük gyakori kevergetés mellett.
Amikor elkészül a hús, akkor hagyjuk kicsit hűlni, majd az áfonyaszószba rakjuk és finoman átforgatjuk a húsgolyókat a szószban.
A hercegnőburgonyához a burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük. Miután megfőtt (villával vagy késsel ellenőrizzük, hogy elég puha-e), lecsepegtetjük és meghámozzuk
Az egyben főtt burgonyákat burgonyanyomó segítségével összetörjük, hozzáadjuk a vajat, tejszínt, az egész tojást, bazsalikomot, sót és kézi mixerrel pürésítjük.
Egy csillagcsővel felszerelt szilikon habzsákba adagoljuk és sütőpapírral bélelt tepsire rózsaformát készítünk körkörös mozdulatokkal.
Bazsalikom olajjal spricceljük vagy vajon pirított bazsalikommal kenjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Tipp:
Édesítőszer helyett lehet használni cukrot, barnarizsliszt helyett pedig ugyanannyi kukoricakeményítőt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »