Fűszeres paradicsomos káposzta recept

Hozzávalók:
- 70 dkg káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek étolaj
- 2 tk órölt édes pirospaprika
- 1 ek liszt
- 130 g sűrített paradicsom
- 1 dl paradicsomlé
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, borsikafű ízlés szerint
- 1 kg füstölt oldalas
Elkészítése:
Előkészítem a zöldségeket. A hagymát apró kockákra vágom, a káposztát vékonyra csíkozom.
2 ek olajon az apró kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom, félrehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát, majd hozzáadom a csíkozott káposztát.
Ezután visszateszem a tűzhelyre, kevergetés mellett megvárom, amíg a káposzta dinsztelődni kezd. Ekkor fűszerezem, sóval, borssal, 1 tk borsikafűvel, 1 kk őrölt köménnyel és végül a 3 gerezd fokhagymával. Hozzáadom a sűrített paradicsomot és kb 2 dl vízzel felengedem. Fedő alatt puhára párolom kb 50 perc alatt.
A puha, ízletes, fűszeres káposztáról már csak a rántás hiányzik. A lisztből és olajból zsemleszínű rántást készítek, amihez a tűzről félrehúzva 1 tk pirospaprikát keverek, majd felengedem 1 dl hideg paradicsomlével. Simára keverem és fokozatosan a forró káposztához csorgatom, folyamatos kevergetés mellett.
Sűrűsödni kezd, hagyjuk hogy egy percet forrjon. Ezzel elkészült a paradicsomos káposzta.
Eközben a füstölt oldalast felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, hogy ellepje, kb 40 percig főzöm fedő alatt. Miután kivettem a vízből, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, sózom és borsozom. További fűszerezést nem igényel, mert a füsttől isteni az íze. 160 fokon 40 percig sütöm alsó-felső sütésen. Ennyi idő alatt szépen megpirul, mégis szaftos marad a hús.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ajánlom mindenkinek, aki a paradicsomos ételeket nem szereti édesen. A fűszerezése nagyon passzol a füstölt húsok mellé, de fasírttal is nagyon jól harmonizál.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »