Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vajbabos házi rétes camembertes mártással recept

Vajbabos házi rétes camembertes mártással
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • A lent leírt módon elkészített, vagy 1 csomag készen vásárolt rétestészta
    • 45 dkg vajbab
    • 2 szelet kukoricás kenyér
    • 3 dkg vaj
    • 2 dl száraz fehérbor
    • 20 dkg szeletelt bacon
    • 1 kisebb fej hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 db babérlevél
    • kevés olívaolaj
    • só, bors

    A mártáshoz:

    • 5 dkg vaj
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 dl tej
    • 12 dkg Tihany camembert sajt
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 1,5 dl tejföl
    • só, fehér bors, őrölt szerecsendió
    • kis csokor petrezselyem zöld

    Hozzávalók a rétestésztához:

    • 15 dkg liszt, fele rétes, fele sima
    • 1/2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5-1 dl meleg víz
    • 1 evőkanál kacsazsír
    • 1/2 teáskanál 10% ecet
    • 1/2 teáskanál só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez

    Elkészítése:

    A rétestészta elkészítése:

    A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.

    A töltelék elkészítése:

    A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában.

    Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.

    A mártás elkészítése:

    Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehér borsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.

    Összeállítás:

    A rétestésztát miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok.

    Miután rátettem a babot a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.

    Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.

    A vajbabos házi rétes camembertes mártással kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 202 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 11 g
    Zsír: 13 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá