Hozzávalók:
A mártáshoz:
Hozzávalók a rétestésztához:
Elkészítése:
A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.
A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában.
Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.
Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehér borsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.
A rétestésztát miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok.
Miután rátettem a babot a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.
Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.