Vajbabos házi rétes camembertes mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vajbabos házi rétes camembertes mártással

Hozzávalók:

  • A lent leírt módon elkészített, vagy 1 csomag készen vásárolt rétestészta
  • 45 dkg vajbab
  • 2 szelet kukoricás kenyér
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 12 dkg Tihany camembert sajt
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejföl
  • só, fehér bors, őrölt szerecsendió
  • kis csokor petrezselyem zöld

Hozzávalók a rétestésztához:

  • 15 dkg liszt, fele rétes, fele sima
  • 1/2 tojás
  • 0,5-1 dl meleg víz
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1/2 teáskanál 10% ecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítése:

A rétestészta elkészítése:

A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.

A töltelék elkészítése:

A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában.

Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.

A mártás elkészítése:

Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehér borsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.

Összeállítás:

A rétestésztát miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok.

Miután rátettem a babot a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.

Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.