Tortiglioni torta szarvasgombás baconos sajtszósszal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg tortiglioni vagy rigatoni tészta
- 20 dkg bacon
- 5 dl tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 evk. apróra vágott petrezselyem
- bors
- 20 dkg sajtkrém
- 30 dkg mozzarella
- 20 dkg cheddar sajt
- 2 nagy marék reszelt parmezán
- 2-3 kiskanál szarvasgomba pesto vagy friss reszelt szarvasgomba, esetleg szarvasgomba olaj
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük. A szokásos főzési időnél rövidebb ideig hagyjuk a vízben, mert a szószból elegendő nedvességet fog kapni.
Kb. 5-6 percig főzzük, leszűrjük és egy tálba öntjük, olívaolajjal összkeverjük, hogy ne ragadjon össze. Amíg hűl, elkészítjük a szószt.
A bacont nagyon-nagyon apró darabokra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, ekkor rányomjuk a fokhagymát, egy kevés borssal ízesítjük.
Nem használtam sót, mert a bacon elég sós szokott lenni. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sajtkrémet, elkeverjük.
Amikor felforrt beleszórjuk a reszelt cheddart, 20 dkg mozzarellát, parmezánt és az apróra vágott petrezselymet.
Csómómentesre keverjük, pár perc alatt elolvad a sajt, ekkor levesszük a tűzről és a szarvasgomba pestoval ízesítjük.
Egy 22 centis tortaformát kivajazunk és a kifőtt tésztát sorban beleállítjuk, majd a szószt ráöntjük. Elkenegetjük a tetején, hogy tészták belsejébe is kerüljön a mártásból.
A tetejére rászórjuk a maradék 10 dkg mozzarella sajtot. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Magában vagy tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tipp:
Ha nem szeretjük a szarvasgombát vagy nincs kéznél, ki is hagyhatjuk, anélkül is rendkívül finom étel.