Tortiglioni torta szarvasgombás baconos sajtszósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tortiglioni torta szarvasgombás baconos sajtszósszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg tortiglioni vagy rigatoni tészta
  • 20 dkg bacon
  • 5 dl tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evk. apróra vágott petrezselyem
  • bors
  • 20 dkg sajtkrém
  • 30 dkg mozzarella
  • 20 dkg cheddar sajt
  • 2 nagy marék reszelt parmezán
  • 2-3 kiskanál szarvasgomba pesto vagy friss reszelt szarvasgomba, esetleg szarvasgomba olaj

Elkészítése:

A tésztát kifőzzük. A szokásos főzési időnél rövidebb ideig hagyjuk a vízben, mert a szószból elegendő nedvességet fog kapni.

Kb. 5-6 percig főzzük, leszűrjük és egy tálba öntjük, olívaolajjal összkeverjük, hogy ne ragadjon össze. Amíg hűl, elkészítjük a szószt.

A bacont nagyon-nagyon apró darabokra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, ekkor rányomjuk a fokhagymát, egy kevés borssal ízesítjük.

Nem használtam sót, mert a bacon elég sós szokott lenni. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sajtkrémet, elkeverjük.

Amikor felforrt beleszórjuk a reszelt cheddart, 20 dkg mozzarellát, parmezánt és az apróra vágott petrezselymet.

Csómómentesre keverjük, pár perc alatt elolvad a sajt, ekkor levesszük a tűzről és a szarvasgomba pestoval ízesítjük.

Egy 22 centis tortaformát kivajazunk és a kifőtt tésztát sorban beleállítjuk, majd a szószt ráöntjük. Elkenegetjük a tetején, hogy tészták belsejébe is kerüljön a mártásból.

A tetejére rászórjuk a maradék 10 dkg mozzarella sajtot. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Magában vagy tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Tipp:

Ha nem szeretjük a szarvasgombát vagy nincs kéznél, ki is hagyhatjuk, anélkül is rendkívül finom étel.