Francia briós (Kontyos kalács) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,3 dl langyos tej
- 1 csomag instant (szárított) élesztő (10 g)
- 38 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj (80 %-os)
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 fiola vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
tetejére
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája kevés vízzel elkeverve
- jégcukor
Elkészítése:
A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak.
A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom. Egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem.
Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék tejet, majd egymás után a felvert tojásokat és 2-3 percig lassú, majd további 4 percen át magasabb fokozaton dagasztom.
Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.
Kevés liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, egy konyharuhával letakarva kelesztem 1/2 órán át meleg helyen. Ennyi idő alatt az élesztőgombák szép lassan fejtik ki jótékony hatásukat, a tészta a kétszeresére nő.
A tésztát henger formájúra sodrom, megfelezem, azután (szemmérték alapján) mindkét tésztaegységet 8-8 részre darabolom. A maradékból a teteje készül, a cseppformájú tészta.
Mindegyikből kis gömböket formálok. A kisebbeknek a felét vékonyra sodrom, cseppformájúra.
Kerámia formákat készítek elő, amit kivajazok egyenletesen, majd liszttel megszórom. A széleiről sem feledkezzünk meg!
A formákba teszem a nagyobb gombócokat, konyharuhával lefedve konyhahőmérsékleten kelesztem még 20 percet.
Kelés után lisztes ujjal mélyedést nyomok a közepébe és dugom bele a vékony részét a kis tésztának és igazítom a kis cseppek alját a résbe. 20 percet kelesztjük megint. Ollóval a peremét bevágom öt helyen, majd tojássárgájával megkentem a tetejüket és jégcukorral megszórom.
Ha megkelt 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm. A sütőből kivéve kicsit megspriccelem kevés vízzel és konyharuhával átsimítom,hogy még fényesebb legyen és puha, mint a párna.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »