Francia briós (Kontyos kalács) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,3 dl langyos tej
- 1 csomag instant (szárított) élesztő (10 g)
- 38 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj (80 %-os)
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 cs vaníliás cukor
- 1 fiola vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja
tetejére
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája kevés vízzel elkeverve - jégcukor
Elkészítése:
A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak.
A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom. Egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem.
Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék tejet, majd egymás után a felvert tojásokat és 2-3 percig lassú, majd további 4 percen át magasabb fokozaton dagasztom.
Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.
Kevés liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, egy konyharuhával letakarva kelesztem 1/2 órán át meleg helyen. Ennyi idő alatt az élesztőgombák szép lassan fejtik ki jótékony hatásukat, a tészta a kétszeresére nő.
A tésztát henger formájúra sodrom, megfelezem, azután (szemmérték alapján) mindkét tésztaegységet 8-8 részre darabolom. A maradékból a teteje készül, a cseppformájú tészta.
Mindegyikből kis gömböket formálok. A kisebbeknek a felét vékonyra sodrom, cseppformájúra.
Kerámia formákat készítek elő, amit kivajazok egyenletesen, majd liszttel megszórom. A széleiről sem feledkezzünk meg!
A formákba teszem a nagyobb gombócokat, konyharuhával lefedve konyhahőmérsékleten kelesztem még 20 percet.
Kelés után lisztes ujjal mélyedést nyomok a közepébe és dugom bele a vékony részét a kis tésztának és igazítom a kis cseppek alját a résbe. 20 percet kelesztjük megint. Ollóval a peremét bevágom öt helyen, majd tojássárgájával megkentem a tetejüket és jégcukorral megszórom.
Ha megkelt 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm. A sütőből kivéve kicsit megspriccelem kevés vízzel és konyharuhával átsimítom,hogy még fényesebb legyen és puha, mint a párna.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









