Fehércsoki mousse tükörglazúrral recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Krémhez:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 g kristálycukor
- 360 ml cukrászhab a sárgájához (habtejszín nem jó)
- 260 g fehércsoki
- 240 ml cukrászhab a kész krémhez (habtejszín nem jó)
Piskótához:
- bármilyen tortapiskóta 18 cm átmérőjű
Piskóta lekenéshez:
- igen tömör dzsem vagy karamell
Tükörglazúrhoz:
- 300 ml víz
- 300 g kristálycukor
- 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
- 15 db lapzselatin
- 700 g fehércsoki
- pár csepp ételfesték
- 1 ek ételcsillám
Elkészítése:
A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük.
A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a sárgájás habot és sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.
Elkészítjük a piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a kiválasztott sűrű dzsemmel vagy karamellel vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousset vagy eláztathatja a piskótánkat. A képen látható mousse tortámhoz én vörösbársony piskótát és sós karamellt választottam.
Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a krém esetében a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatin lapokat beáztatjuk egy tál vízbe. 5 percig hagyjuk benne.
Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit felolvadni majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük, mialatt hozzácsepegtetjük a tetszőleges színű ételfestéket. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrt, 200 ml-t kiveszünk belőle, amiben elkeverjük az ételcsillámot és hagyjuk langyosra hűlni.
A mouss-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. A mousse közepére csorgatjuk a sima glazúrt, majd amikor már teljesen befedte, rálocsoljuk a csillámos glazúrt is. Hamar fog megdermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Tipp:
Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.