Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládé szuflé narancsos vanília öntettel recept

Csokoládé szuflé narancsos vanília öntettel
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    A csokoládé szufléhoz:

    • 20 g búzafinomliszt
    • 20 g teavaj
    • 220 ml tej
    • 20 g kristálycukor
    • 1 csipet só
    • 200 g keserű csokoládé (60-70 %-os)
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    A szuflé formához:

    • vaj
    • cukor

    A narancsos vaníliaszószhoz:

    • 100 ml tej
    • 100 g habtejszín
    • 1 csipet só
    • 1 rúd vanília
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 g búzafinomliszt
    • 10 g teavaj
    • 1 evőkanál kristálycukor
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 narancs leve

    Elkészítése:
    Öntet:

    A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy edényben összekeverjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Mind a magot, mind a rudat a tejbe áztatjuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön, forrásig melegítjük.

    Eközben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb egy diónyi mennyiségre számíthatunk).

    Egy nagyobb keverőtálban a tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojássárgájához csurgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük.

    Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben továbbra is intenzíven kevergetjük.

    Amikor érezhetően besűrűsödött a krém, azonnal hideg vízbe állítjuk az edényt és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy ne legyen csomós és bőrös a teteje, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.

    Szuflé:

    A szufléformákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük, a sütőt 190 fokra előmelegítjük.

    A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félretesszük és hagyjuk kihűlni.

    Közben, a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból, majd a felesleges cukrot kiöntjük a formából.

    A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé, ez kb 20-25 perc.

    A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt.

    Porcukorral meghintjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá