Csokoládé szuflé narancsos vanília öntettel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A csokoládé szufléhoz:
- 20 g búzafinomliszt
- 20 g teavaj
- 220 ml tej
- 20 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 200 g keserű csokoládé (60-70 %-os)
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A szuflé formához:
- vaj
- cukor
A narancsos vaníliaszószhoz:
- 100 ml tej
- 100 g habtejszín
- 1 csipet só
- 1 rúd vanília
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 g búzafinomliszt
- 10 g teavaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
Elkészítése:
Öntet:
A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy edényben összekeverjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Mind a magot, mind a rudat a tejbe áztatjuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön, forrásig melegítjük.
Eközben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb egy diónyi mennyiségre számíthatunk).
Egy nagyobb keverőtálban a tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojássárgájához csurgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük.
Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben továbbra is intenzíven kevergetjük.
Amikor érezhetően besűrűsödött a krém, azonnal hideg vízbe állítjuk az edényt és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy ne legyen csomós és bőrös a teteje, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.
Szuflé:
A szufléformákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük, a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben, a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból, majd a felesleges cukrot kiöntjük a formából.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé, ez kb 20-25 perc.
A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt.
Porcukorral meghintjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »