Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilveszteri lencsesaláta recept

Szilveszteri lencsesaláta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • A lencse főzéséhez:

    • 50 dkg lencse
    • 2 db babérlevél
    • 10 db szegfűszeg
    • 2-3 db szegfűbors
    • 0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
    • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
    • 2 teáskanál só

    Az öntethez:

    • 2 dl majonéz
    • 6 dl tejföl
    • 1 db citrom leve
    • 1,5 evőkanál mustár
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
    • 1-2 db lilahagyma

    Továbbá:

    • 2-4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítés

    Lencse főzése

    A lencsét alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Ez segít abban, hogy kevésbé legyen megterhelő.

    A szegfűszeget, a babérlevelet és a szegfűborsot teatojásba tesszük. A leszűrt lencsét friss hideg vízben újra feltesszük főni, hozzáadjuk a fűszereket, az őrölt szerecsendiót, az őrölt köménymagot és a sót. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő szét. Ezután leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tojás és öntet

    Közben a tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük és meghámozzuk.

    Az öntethez a majonézt és a tejfölt egy tálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét, az aprított vagy reszelt fokhagymát, valamint a fokhagyma-granulátumot. Sóval ízesítjük, majd simára keverjük.

    Összeállítás

    A lilahagymát megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit apró kockára vágjuk, és az öntethez keverjük.

    A kihűlt lencsét egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az öntetet, majd alaposan összeforgatjuk. A főtt tojásokat felkockázzuk, és óvatosan a salátához keverjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesítjük citromlével, mustárral, fokhagymával vagy sóval.

    A salátát tálba simítjuk, a tetejét lilahagyma szeletekkel és tojásdarabokkal díszítjük. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Tipp

    A lencsesaláta másnapra még krémesebb és harmonikusabb lesz. Ha savasabb ízt szeretnénk, kevés ecetet is adhatunk hozzá a citromlé mellé. Virsli, sült kolbász vagy fasírt mellé is jól illik, de önálló fogásként is megállja a helyét.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek