Szilveszteri lencsesaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

A lencse főzéséhez:

  • 50 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 10 db szegfűszeg
  • 2-3 db szegfűbors
  • 0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 2 teáskanál só

Az öntethez:

  • 2 dl majonéz
  • 6 dl tejföl
  • 1 db citrom leve
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1-2 db lilahagyma

Továbbá:

  • 2-4 db tojás

Elkészítés

Lencse főzése

A lencsét alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Ez segít abban, hogy kevésbé legyen megterhelő.

A szegfűszeget, a babérlevelet és a szegfűborsot teatojásba tesszük. A leszűrt lencsét friss hideg vízben újra feltesszük főni, hozzáadjuk a fűszereket, az őrölt szerecsendiót, az őrölt köménymagot és a sót. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő szét. Ezután leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tojás és öntet

Közben a tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük és meghámozzuk.

Az öntethez a majonézt és a tejfölt egy tálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét, az aprított vagy reszelt fokhagymát, valamint a fokhagyma-granulátumot. Sóval ízesítjük, majd simára keverjük.

Összeállítás

A lilahagymát megtisztítjuk. Néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit apró kockára vágjuk, és az öntethez keverjük.

A kihűlt lencsét egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az öntetet, majd alaposan összeforgatjuk. A főtt tojásokat felkockázzuk, és óvatosan a salátához keverjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesítjük citromlével, mustárral, fokhagymával vagy sóval.

A salátát tálba simítjuk, a tetejét lilahagyma szeletekkel és tojásdarabokkal díszítjük. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tipp

A lencsesaláta másnapra még krémesebb és harmonikusabb lesz. Ha savasabb ízt szeretnénk, kevés ecetet is adhatunk hozzá a citromlé mellé. Virsli, sült kolbász vagy fasírt mellé is jól illik, de önálló fogásként is megállja a helyét.