Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hortobágyi csirkés palacsinta recept

Hortobágyi csirkés palacsinta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A palacsintatésztához (személyenként 2 db palacsinta):

    • 20 dkg liszt
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
    • 1 csapott kávéskanál só
    • 4 dl tej
    • 1 dl szódavíz

    A sütéshez:

    • olaj vagy vaj

    A töltelékhez:

    • 1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék
    • 1 evőkanál zsír
    • 20 dkg enyhén füstös zsírszalonna
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 paradicsom
    • 1 zöldpaprika
    • 1 evőkanál őrölt pirospaprika

    A mártáshoz:

    • a pörkölt leve
    • 2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is
    • 2 evőkanál keményítő vagy liszt
    • 2 gerezd zúzott fokhagyma
    • dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény

    Elkészítése:

    Elkészítjük a csirkét.

    Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst.

    Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.

    Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.

    A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem).

    Ezután a palacsintákat megtöltjük.

    Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű.

    A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel.

    Tipp:

    A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra.
    A tejszíntől krémeseb lesz a mártás.
    A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe.
    A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem.
    Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá