Almás kelt palacsinta recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 2 púpos ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dl tej
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 nagyobb alma
- 3 ek olaj a tésztába (+pár ek a sütéshez)
Elkészítése:
Az élesztőt a kéz meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szórjuk a lisztet, amiben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a felfutott élesztőt és sűrű masszát keverünk belőle.
A megtisztított almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lukán a tésztába reszeljük.
Letakarva hagyjuk 45 percet kelni.
Egy közepes serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük egy ecset segítségével, kevés olajjal (ezt minden palacsinta előtt megismételjük), majd egy kisebb merőkanálnyi masszát (kb. 2 púpos evőkanálnyit) teszünk a közepére.
Egy kicsit elsimítjuk, majd közepesnél mérsékeltebb lángon addig sütjük, míg sok apró buborék jelenik meg a felületén és az alsó része kezd barnulni. Egy szilikon lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Érdemes figyelni, mert hamar sül.
Melegen, lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóporral, esetleg pudinggal kínáljuk.
Tipp:
Sokféle palacsintát kipróbáltam már, hagyományosat, bögréset, almásat, banánosat, ribizliset, amerikait, franciát, de élesztőset még most először. A végeredmény egy habkönnyű, puha édesség, ami annyira ízlett a családnak, hogy bekerült a kedvencek közé, így biztosan gyakran asztalra kerül majd.