Hozzávalók:
Elkészítése:
Az élesztőt a kéz meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szórjuk a lisztet, amiben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a felfutott élesztőt és sűrű masszát keverünk belőle.
A megtisztított almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lukán a tésztába reszeljük.
Letakarva hagyjuk 45 percet kelni.
Egy közepes serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük egy ecset segítségével, kevés olajjal (ezt minden palacsinta előtt megismételjük), majd egy kisebb merőkanálnyi masszát (kb. 2 púpos evőkanálnyit) teszünk a közepére.
Egy kicsit elsimítjuk, majd közepesnél mérsékeltebb lángon addig sütjük, míg sok apró buborék jelenik meg a felületén és az alsó része kezd barnulni. Egy szilikon lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Érdemes figyelni, mert hamar sül.
Melegen, lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóporral, esetleg pudinggal kínáljuk.
Sokféle palacsintát kipróbáltam már, hagyományosat, bögréset, almásat, banánosat, ribizliset, amerikait, franciát, de élesztőset még most először. A végeredmény egy habkönnyű, puha édesség, ami annyira ízlett a családnak, hogy bekerült a kedvencek közé, így biztosan gyakran asztalra kerül majd.