Almás kelt palacsinta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 2 púpos ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dl tej
  • 3 nagyobb tojás
  • 2 nagyobb alma
  • 3 ek olaj a tésztába (+pár ek a sütéshez)

Elkészítése:

Az élesztőt a kéz meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.

Egy tálba szórjuk a lisztet, amiben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a felfutott élesztőt és sűrű masszát keverünk belőle.

A megtisztított almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lukán a tésztába reszeljük.

Letakarva hagyjuk 45 percet kelni.

Egy közepes serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük egy ecset segítségével, kevés olajjal (ezt minden palacsinta előtt megismételjük), majd egy kisebb merőkanálnyi masszát (kb. 2 púpos evőkanálnyit) teszünk a közepére.

Egy kicsit elsimítjuk, majd közepesnél mérsékeltebb lángon addig sütjük, míg sok apró buborék jelenik meg a felületén és az alsó része kezd barnulni. Egy szilikon lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Érdemes figyelni, mert hamar sül.

Melegen, lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóporral, esetleg pudinggal kínáljuk.

Tipp:

Sokféle palacsintát kipróbáltam már, hagyományosat, bögréset, almásat, banánosat, ribizliset, amerikait, franciát, de élesztőset még most először. A végeredmény egy habkönnyű, puha édesség, ami annyira ízlett a családnak, hogy bekerült a kedvencek közé, így biztosan gyakran asztalra kerül majd.