Almás-fahéjas bécsi palacsinta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Palacsintatésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
- 2 ek cukor
- 2 csipet só
- fél liter tej
- 2,5 dl habtejszín
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (ami a túrós töltelékből kimarad)
- olaj a sütéshez
Mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- fél liter habtejszín
- 5 dkg finomliszt
- 2 cs csomag vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek tejföl
Túrós töltelékhez:
- fél kg krémtúró
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja vagy aroma
- 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg tejföl
- 2 ek búzadara
- rumba áztatott mazsola és/vagy vörös áfonya
Almás töltelékhez:
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 60 dkg reszelt alma
- 3 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- csipet őrölt szerecsendió
- csipet őrölt szegfűszeg
Tepsi kikenéséhez:
- vaj
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
Az előkészületeket a tészta elkészítésével kezdjük: a szitált lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek cukrot, sót, tejet és a habtejszínt. Ezt követően jól összedolgozzuk és lefedve félretesszük, hogy picit megkeljen.
Míg a tészta pihen elkészítjük a mártást: egy edényben a vajat felmelegítjük, közben egy másik edényben felmelegítjük a tejszínt is. A vajhoz hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük, majd belekeverjük a vaníliás cukrot, az 1 ek cukrot majd felöntjük a felforralt tejszínnel és csomómentesre keverjük. Ezeket tejföl sűrűségűre felfőzzük és hűlni hagyjuk.
3. A túrós töltelékkel folytatjuk: a túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáit, a cukrot, vaníliás cukrot, citrom és narancs héját, tejfölt, búzadarát és ezeket is összedolgozzuk.
Az almás tölteléket is elkészítjük: A reszelt almához hozzáadjuk a narancs és citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket majd addig főzzük, míg elpárolog a leve.
Folytatjuk a palacsintatészta elkészítését úgy, hogy hozzáadjuk a tojások sárgáját, az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket és óvatosan összekeverjük.
Ebből az adagból 12 palacsintát kell kapjunk. A tésztát magas hőfokon viszonylag rövid ideig kell sütni.
Míg a palacsinták hűlnek, befejezzük a mártást is: a kihűlt alapunkhoz keverjük a tojássárgáját, a tejfölt és az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Ezt a vastagon kivajazott és zsemlemorzsával szórt 24*36 cm tepsibe öntjük, ebben fognak megmártózni a palacsintáink.
A kisütött palacsintákat túrós töltelékkel megkenjük, majd egy kis csíkban ráhalmozzuk az almás tölteléket és megszórjuk mazsolával, ezt követően szorosan feltekerjük 3 felé vágjuk.
A palacsinta darabokat állítva, szorosan egymás mellé helyezzük a mártásban úgy, hogy a tekercsek közé is jusson egy kis mártás.
180 fokon, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, akkor porcukorral díszítsük és tálalhatjuk.
Tipp:
A palacsinta túrós töltelékében a mazsola természetesen kihagyható.
A kiadagoláshoz 150-180 ml-es merőkanalat használjunk, így kb. 12 db palacsintát kapunk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »