Hozzávalók:
Palacsintatésztához:
Mártáshoz:
Túrós töltelékhez:
Almás töltelékhez:
Tepsi kikenéséhez:
Elkészítése:
Az előkészületeket a tészta elkészítésével kezdjük: a szitált lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek cukrot, sót, tejet és a habtejszínt. Ezt követően jól összedolgozzuk és lefedve félretesszük, hogy picit megkeljen.
Míg a tészta pihen elkészítjük a mártást: egy edényben a vajat felmelegítjük, közben egy másik edényben felmelegítjük a tejszínt is. A vajhoz hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük, majd belekeverjük a vaníliás cukrot, az 1 ek cukrot majd felöntjük a felforralt tejszínnel és csomómentesre keverjük. Ezeket tejföl sűrűségűre felfőzzük és hűlni hagyjuk.
3. A túrós töltelékkel folytatjuk: a túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáit, a cukrot, vaníliás cukrot, citrom és narancs héját, tejfölt, búzadarát és ezeket is összedolgozzuk.
Az almás tölteléket is elkészítjük: A reszelt almához hozzáadjuk a narancs és citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket majd addig főzzük, míg elpárolog a leve.
Folytatjuk a palacsintatészta elkészítését úgy, hogy hozzáadjuk a tojások sárgáját, az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket és óvatosan összekeverjük.
Ebből az adagból 12 palacsintát kell kapjunk. A tésztát magas hőfokon viszonylag rövid ideig kell sütni.
Míg a palacsinták hűlnek, befejezzük a mártást is: a kihűlt alapunkhoz keverjük a tojássárgáját, a tejfölt és az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Ezt a vastagon kivajazott és zsemlemorzsával szórt 24*36 cm tepsibe öntjük, ebben fognak megmártózni a palacsintáink.
A kisütött palacsintákat túrós töltelékkel megkenjük, majd egy kis csíkban ráhalmozzuk az almás tölteléket és megszórjuk mazsolával, ezt követően szorosan feltekerjük 3 felé vágjuk.
A palacsinta darabokat állítva, szorosan egymás mellé helyezzük a mártásban úgy, hogy a tekercsek közé is jusson egy kis mártás.
180 fokon, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, akkor porcukorral díszítsük és tálalhatjuk.
A palacsinta túrós töltelékében a mazsola természetesen kihagyható.
A kiadagoláshoz 150-180 ml-es merőkanalat használjunk, így kb. 12 db palacsintát kapunk.