Almás-fahéjas bécsi palacsinta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almás-fahéjas bécsi palacsinta

Hozzávalók:
Palacsintatésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g por)
  • 2 ek cukor
  • 2 csipet só
  • fél liter tej
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 tojás + 2 tojásfehérje (ami a túrós töltelékből kimarad)
  • olaj a sütéshez

Mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • fél liter habtejszín
  • 5 dkg finomliszt
  • 2 cs csomag vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 4 tojás
  • 1 ek tejföl

Túrós töltelékhez:

  • fél kg krémtúró
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja vagy aroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 20 dkg tejföl
  • 2 ek búzadara
  • rumba áztatott mazsola és/vagy vörös áfonya

Almás töltelékhez:

  • 1 narancs leve
  • 1 citrom leve
  • 60 dkg reszelt alma
  • 3 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipet őrölt szerecsendió
  • csipet őrölt szegfűszeg

Tepsi kikenéséhez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

Az előkészületeket a tészta elkészítésével kezdjük: a szitált lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek cukrot, sót, tejet és a habtejszínt. Ezt követően jól összedolgozzuk és lefedve félretesszük, hogy picit megkeljen.

Míg a tészta pihen elkészítjük a mártást: egy edényben a vajat felmelegítjük, közben egy másik edényben felmelegítjük a tejszínt is. A vajhoz hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük, majd belekeverjük a vaníliás cukrot, az 1 ek cukrot majd felöntjük a felforralt tejszínnel és csomómentesre keverjük. Ezeket tejföl sűrűségűre felfőzzük és hűlni hagyjuk.

3. A túrós töltelékkel folytatjuk: a túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáit, a cukrot, vaníliás cukrot, citrom és narancs héját, tejfölt, búzadarát és ezeket is összedolgozzuk.

Az almás tölteléket is elkészítjük: A reszelt almához hozzáadjuk a narancs és citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket majd addig főzzük, míg elpárolog a leve.

Folytatjuk a palacsintatészta elkészítését úgy, hogy hozzáadjuk a tojások sárgáját, az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket és óvatosan összekeverjük.

Ebből az adagból 12 palacsintát kell kapjunk. A tésztát magas hőfokon viszonylag rövid ideig kell sütni.

Míg a palacsinták hűlnek, befejezzük a mártást is: a kihűlt alapunkhoz keverjük a tojássárgáját, a tejfölt és az 1 ek. cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.

Ezt a vastagon kivajazott és zsemlemorzsával szórt 24*36 cm tepsibe öntjük, ebben fognak megmártózni a palacsintáink.

A kisütött palacsintákat túrós töltelékkel megkenjük, majd egy kis csíkban ráhalmozzuk az almás tölteléket és megszórjuk mazsolával, ezt követően szorosan feltekerjük 3 felé vágjuk.

A palacsinta darabokat állítva, szorosan egymás mellé helyezzük a mártásban úgy, hogy a tekercsek közé is jusson egy kis mártás.

180 fokon, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűlt, akkor porcukorral díszítsük és tálalhatjuk.

Tipp:

A palacsinta túrós töltelékében a mazsola természetesen kihagyható.
A kiadagoláshoz 150-180 ml-es merőkanalat használjunk, így kb. 12 db palacsintát kapunk.