Vajas-sajtos kifli recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel.
Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást és jól dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne a tészta állaga,akkor pici lisztet adunk még hozzá.
Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 6 cipóra osztjuk.
A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek.
Az egyik korongot kenjük meg lágy, sós vajjal ,szórjuk meg reszelt sajttal, majd illesszünk rá egy sima korongot és sodrófával kissé lapogassuk el, hogy jól összeragadjanak. Megint kenjük le olvasztott vajjal,szórjuk meg sajttal,sodorjuk össze. 8 cikkre vágjuk,majd kifliket formázunk és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
A másik 3 db cipóval is így járunk el. (Tehát 3 korongot sodrunk össze.) A tojássárgáját pici vízzel összekeverjük és a kifliket lekenjük. Reszelt sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. 20 percet még hagyjuk kelni a tepsiben.
180 fokra bemelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.