Vajas croissant recept
Elkészítése:
Mielőtt a tésztát elkészítenénk, előtte a vajat betesszük a fagyasztóba.
Tészta:
A lisztet átszitáljuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, beleöntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a joghurtot, a tojást és végül a sót is. Összedolgozzuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk.
A tésztát letakarjuk és betesszük a hűtőbe kb 1 órára.
Az 1 óra letelte után 8 egyforma darabra vágjuk a tésztát, egyenként gömbölyítjük és 10 percig pihentetjük ismét.
Összeállítás:
A fagyasztott vajat lereszeljük a reszelő nagy lyukán, majd 7 részre osztjuk.
Egy tésztát kinyújtunk kb lapostányér nagyságúra, eloszlatunk rajta egyenletesen egy adag vajat. Kinyújtunk egy másik tésztát és rátesszük a vajas lapra, majd ezen is eloszlatunk egy adag hideg vajat. Addig folytatjuk a rétegezést amíg el nem fogy a vaj és a tészta.
Amint összeállt a vajas tésztatorony, ezt fogjuk tovább nyújtani. Maradjon meg a kör alakja, csak 2-3 mm vastag legyen.
A kinyújtott tésztát vágjuk 8 cikkre. Maradhat üresen is, de tehetünk a szélesebb felére csokikrémet vagy csak csokit, esetleg sajtot is.
A tésztacikkeket a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Lazán letakarjuk folpackkal, majd éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés:
Másnap a sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső sütéssel. A kifliket lekenjük felvert tojással (ha szeretnénk, akkor az üresek tetejére vagy a sajtos töltelékesekre szórhatunk még reszelt sajtot is), majd kb 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.