Vajas croissant

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 7 dkg joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 kk só
  • 2 ek cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 12,5 dkg hideg vaj

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Mielőtt a tésztát elkészítenénk, előtte a vajat betesszük a fagyasztóba.

Tészta:

A lisztet átszitáljuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, beleöntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a joghurtot, a tojást és végül a sót is. Összedolgozzuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk.

A tésztát letakarjuk és betesszük a hűtőbe kb 1 órára.

Az 1 óra letelte után 8 egyforma darabra vágjuk a tésztát, egyenként gömbölyítjük és 10 percig pihentetjük ismét.

Összeállítás:

A fagyasztott vajat lereszeljük a reszelő nagy lyukán, majd 7 részre osztjuk.

Egy tésztát kinyújtunk kb lapostányér nagyságúra, eloszlatunk rajta egyenletesen egy adag vajat. Kinyújtunk egy másik tésztát és rátesszük a vajas lapra, majd ezen is eloszlatunk egy adag hideg vajat. Addig folytatjuk a rétegezést amíg el nem fogy a vaj és a tészta.

Amint összeállt a vajas tésztatorony, ezt fogjuk tovább nyújtani. Maradjon meg a kör alakja, csak 2-3 mm vastag legyen.

A kinyújtott tésztát vágjuk 8 cikkre. Maradhat üresen is, de tehetünk a szélesebb felére csokikrémet vagy csak csokit, esetleg sajtot is.

A tésztacikkeket a szélesebbik felétől kezdve feltekerjük és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Lazán letakarjuk folpackkal, majd éjszakára hűtőbe tesszük.

Sütés:

Másnap a sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső sütéssel. A kifliket lekenjük felvert tojással (ha szeretnénk, akkor az üresek tetejére vagy a sajtos töltelékesekre szórhatunk még reszelt sajtot is), majd kb 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.