Túrós és meggyes rétes recept
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- zsemlemorzsa
TÚRÓS RÉTES:
(3 rúd réteshez)
- 1 csomag réteslap (12 db réteslap)
- 75 dkg túró
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 7 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 2-3 ek búzadara (attól függően mennyire vizes a túró)
- ízlés szerint fahéj
MEGGYES RÉTES:
(6 rúd réteshez)
- 2 csomag réteslap (24 db réteslap)
- 2 üveg magozott meggybefőtt
- 2,5 csomag vaníliás puding
- 2 ek vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
A vajat mikróban megolvasztjuk, kihűtjük.
Először elkészítjük a meggytölteléket. Igazából egy süthető meggypudingot készítünk. A meggybefőtett egy lábasba öntjük, a levével együtt. Hozzáadjuk a vaníliás pudingport, csomómentesre keverjük. Rászórjuk a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját, citromlevet és ízlés szerint a fahéjat.
Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hűtjük.
A túrós töltelékhez a túrót áttörjük egy krumplinyomóval. Hozzákeverjük a tojássárgájákat, cukrokat, csipet sót, reszelt citromhéjat, búzadarát és ízlés szerint fahéjat. Alaposan összekeverjük. Jöhet a töltés!
Egy konyharuhát bevizezünk erre terítjük a réteslapokat. 1 réteslapot megkenünk hideg olvasztott vajjal, majd ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük. Megismételjük még 2 lappal, összesen 4 db lapot használunk fel 1 rúdhoz.
A legfelső réteslap felénk eső oldalát megszórjuk zsemlemorzsával, kb 7-8 centis sávban. A zsemlemorzsára rákanalazzuk a tölteléket. (A túrót 3 fele, a meggyzselét 6 részre osztjuk)
A széleit jobb és bal oldalon behajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki sülés közben és a konyharuha segítségével feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és vajjal megkenjük a tetejét. 200 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral. Langyosra hűtjük, utána szeleteljük.