Túrós és meggyes rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Túrós és meggyes rétes

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

TÚRÓS RÉTES:
(3 rúd réteshez)

  • 1 csomag réteslap (12 db réteslap)
  • 75 dkg túró
  • 3 db tojássárgája
  • 7 ek cukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2-3 ek búzadara (attól függően mennyire vizes a túró)
  • ízlés szerint fahéj

MEGGYES RÉTES:
(6 rúd réteshez)

  • 2 csomag réteslap (24 db réteslap)
  • 2 üveg magozott meggybefőtt
  • 2,5 csomag vaníliás puding
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

A vajat mikróban megolvasztjuk, kihűtjük.

Először elkészítjük a meggytölteléket. Igazából egy süthető meggypudingot készítünk. A meggybefőtett egy lábasba öntjük, a levével együtt. Hozzáadjuk a vaníliás pudingport, csomómentesre keverjük. Rászórjuk a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját, citromlevet és ízlés szerint a fahéjat.

Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hűtjük.

A túrós töltelékhez a túrót áttörjük egy krumplinyomóval. Hozzákeverjük a tojássárgájákat, cukrokat, csipet sót, reszelt citromhéjat, búzadarát és ízlés szerint fahéjat. Alaposan összekeverjük. Jöhet a töltés!

Egy konyharuhát bevizezünk erre terítjük a réteslapokat. 1 réteslapot megkenünk hideg olvasztott vajjal, majd ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük. Megismételjük még 2 lappal, összesen 4 db lapot használunk fel 1 rúdhoz.

A legfelső réteslap felénk eső oldalát megszórjuk zsemlemorzsával, kb 7-8 centis sávban. A zsemlemorzsára rákanalazzuk a tölteléket. (A túrót 3 fele, a meggyzselét 6 részre osztjuk)

A széleit jobb és bal oldalon behajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki sülés közben és a konyharuha segítségével feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és vajjal megkenjük a tetejét. 200 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral. Langyosra hűtjük, utána szeleteljük.