Töltött fánk tejfölös kelt tésztából recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (+2 ek ha szükséges)
- 0.5 kk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 ek cukor
- 1,5 dl tejföl
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek olaj
- kb. 3 dl olaj a sütéshez
- Baracklekvár a töltéshez
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a langyos tejfölt, a két tojást, az olajat és a maradék cukrot.
Alaposan kidolgozzuk. Nekem elég ragadós volt a tészta, még kívánt legalább 2 evőkanál lisztet.
Lefedve meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük. Lazán átdolgozzuk és további 15 percet kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még kelesztjük kb. 15-20 percet. (A hulladék tésztát is összedolgozzuk, kicsit kelesztjük, majd ismét szaggatjuk.)
Ez alatt egy tálban olajat forrósítunk. (Nekem a fánkok közepéig sem ért az olaj szintje.)
Ha már jó forró az olaj, akkor pár darab fánkot fejjel lefelé az olajba teszünk. Tehát a lisztes felülettel érintkező része lesz az olajban felül. Fedő alatt közepes lángon szép barnára sütjük.
Majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Egy tortadíszítő segítségével a fánkokat megtöltjük baracklekvárral és meghintjük porcukorral.
Tipp:
Bár megvan a magam saját kelt fánk receptem, ami bevált, és amit szeretek, de azért nem zárkózom el az új dolgok elől sem. Amikor Ilike néni fánkját megláttam, tudtam, ezt ki kell próbálnom. Tudom, most sokan furcsállják majd, hogy egész tojás, meg tejföl kerül bele. Akkor hogy nem száraz? Hogy nincs benne vaj? Érdekesnek tűnik. Aztán nekiláttam és alig bírtam kivárni, hogy hűljön és végre a kóstolásra kerüljön a sor. Az eredményben pedig kellemesen csalódtam, mert puha és omlós, jó szellős a bélzete. Hogy még szalagok is vannak rajta? Ez már csak hab a tortán.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »