Töltött fánk tejfölös kelt tésztából recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (+2 ek ha szükséges)
- 0.5 kk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 ek cukor
- 1,5 dl tejföl
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek olaj
- kb. 3 dl olaj a sütéshez
- Baracklekvár a töltéshez
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a langyos tejfölt, a két tojást, az olajat és a maradék cukrot.
Alaposan kidolgozzuk. Nekem elég ragadós volt a tészta, még kívánt legalább 2 evőkanál lisztet.
Lefedve meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük. Lazán átdolgozzuk és további 15 percet kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még kelesztjük kb. 15-20 percet. (A hulladék tésztát is összedolgozzuk, kicsit kelesztjük, majd ismét szaggatjuk.)
Ez alatt egy tálban olajat forrósítunk. (Nekem a fánkok közepéig sem ért az olaj szintje.)
Ha már jó forró az olaj, akkor pár darab fánkot fejjel lefelé az olajba teszünk. Tehát a lisztes felülettel érintkező része lesz az olajban felül. Fedő alatt közepes lángon szép barnára sütjük.
Majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Egy tortadíszítő segítségével a fánkokat megtöltjük baracklekvárral és meghintjük porcukorral.
Tipp:
Bár megvan a magam saját kelt fánk receptem, ami bevált, és amit szeretek, de azért nem zárkózom el az új dolgok elől sem. Amikor Ilike néni fánkját megláttam, tudtam, ezt ki kell próbálnom. Tudom, most sokan furcsállják majd, hogy egész tojás, meg tejföl kerül bele. Akkor hogy nem száraz? Hogy nincs benne vaj? Érdekesnek tűnik. Aztán nekiláttam és alig bírtam kivárni, hogy hűljön és végre a kóstolásra kerüljön a sor. Az eredményben pedig kellemesen csalódtam, mert puha és omlós, jó szellős a bélzete. Hogy még szalagok is vannak rajta? Ez már csak hab a tortán.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »