Töltött fánk tejfölös kelt tésztából recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (+2 ek ha szükséges)
- 0.5 kk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 ek cukor
- 1,5 dl tejföl
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek olaj
- kb. 3 dl olaj a sütéshez
- Baracklekvár a töltéshez
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a langyos tejfölt, a két tojást, az olajat és a maradék cukrot.
Alaposan kidolgozzuk. Nekem elég ragadós volt a tészta, még kívánt legalább 2 evőkanál lisztet.
Lefedve meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük. Lazán átdolgozzuk és további 15 percet kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még kelesztjük kb. 15-20 percet. (A hulladék tésztát is összedolgozzuk, kicsit kelesztjük, majd ismét szaggatjuk.)
Ez alatt egy tálban olajat forrósítunk. (Nekem a fánkok közepéig sem ért az olaj szintje.)
Ha már jó forró az olaj, akkor pár darab fánkot fejjel lefelé az olajba teszünk. Tehát a lisztes felülettel érintkező része lesz az olajban felül. Fedő alatt közepes lángon szép barnára sütjük.
Majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Egy tortadíszítő segítségével a fánkokat megtöltjük baracklekvárral és meghintjük porcukorral.
Tipp:
Bár megvan a magam saját kelt fánk receptem, ami bevált, és amit szeretek, de azért nem zárkózom el az új dolgok elől sem. Amikor Ilike néni fánkját megláttam, tudtam, ezt ki kell próbálnom. Tudom, most sokan furcsállják majd, hogy egész tojás, meg tejföl kerül bele. Akkor hogy nem száraz? Hogy nincs benne vaj? Érdekesnek tűnik. Aztán nekiláttam és alig bírtam kivárni, hogy hűljön és végre a kóstolásra kerüljön a sor. Az eredményben pedig kellemesen csalódtam, mert puha és omlós, jó szellős a bélzete. Hogy még szalagok is vannak rajta? Ez már csak hab a tortán.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »