Tökös mákos-túrós rétes recept
Hozzávalók (5 rúdhoz)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A kenéshez:
- 10 dkg zsír
- 10 dkg finomliszt
A rudak kenéséhez:
- 2 ek étolaj
A tálaláshoz:
- 2 ek vaníliás porcukor
A túrós töltelékhez:
- 450 g tehéntúró
- Porcukor
- ízlés szerint
- 1 vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
- 40 dkg gyalult tök (most fagyasztottat használtam)
A mákos töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- cukor ízlés szerint
- 30 dkg gyalult tök
- 3 ek tejföl
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk.
A zsírt a liszttel elkeverjük és a tésztalapot lekenjük vele.
Négybe hajtjuk, ezután kinyújtjuk jó vékonyra. A hosszabbik felénél indulva jó szorosan feltekerjük és öt darabba vágjuk. (A recept azt írja, jó ha előző nap este ezeket a műveleteket elvégezzük és folpackal lefedve hűtőbe tesszük.)
Most én egyszerre dolgoztam a tésztával.
Töltés:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Egyenként kinyújtjuk a lapokat tepsi nagyságúra, a tölteléket rátesszük és feltekerjük.
Vajjal kent tepsibe sorakoztatjuk.
Étolajjal lekenjük és 200 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Sütés közben a tetejét letakarjuk alufóliával.
Kissé lehűlve vaníliás porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!