Tökös mákos-túrós rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók (5 rúdhoz)

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás

A kenéshez:

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg finomliszt

A rudak kenéséhez:

  • 2 ek étolaj

A tálaláshoz:

  • 2 ek vaníliás porcukor

A túrós töltelékhez:

  • 450 g tehéntúró
  • Porcukor
  • ízlés szerint
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 40 dkg gyalult tök (most fagyasztottat használtam)

A mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • cukor ízlés szerint
  • 30 dkg gyalult tök
  • 3 ek tejföl

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk.

A zsírt a liszttel elkeverjük és a tésztalapot lekenjük vele.

Négybe hajtjuk, ezután kinyújtjuk jó vékonyra. A hosszabbik felénél indulva jó szorosan feltekerjük és öt darabba vágjuk. (A recept azt írja, jó ha előző nap este ezeket a műveleteket elvégezzük és folpackal lefedve hűtőbe tesszük.)

Most én egyszerre dolgoztam a tésztával.

Töltés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Egyenként kinyújtjuk a lapokat tepsi nagyságúra, a tölteléket rátesszük és feltekerjük.

Vajjal kent tepsibe sorakoztatjuk.

Étolajjal lekenjük és 200 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Sütés közben a tetejét letakarjuk alufóliával.

Kissé lehűlve vaníliás porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!