Tejes, ropogós kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg kenyérliszt
- 2 teáskanál (10 g) só
- 2 dkg (20 g) friss élesztő vagy egy zacskó szárított élesztő (én sokszor kovásszal készítem)
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- én még tettem bele 18 g teavajat (kihagyható, de szerintem így finomabb ☺️)
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.
A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.
A tészta nagyon ruganyos ezért nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége-a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.
180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!☺️