Tejes, ropogós kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzafinomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő vagy egy zacskó szárított élesztő (én sokszor kovásszal készítem)
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • én még tettem bele 18 g teavajat (kihagyható, de szerintem így finomabb ☺️)

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.

A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.

Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.

A tészta nagyon ruganyos ezért nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége-a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.

180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!☺️